Persoonlijke doelen behalen

Hoe behaal jij jouw doelen?

Stel je voor; het is het begin van het nieuwe jaar, je wilt gaan hardlopen en je hebt jezelf als ambitieus doel gesteld om over een aantal maanden een marathon te lopen je koopt hardloopkleding en schoenen en begint vol enthousiasme aan dit nieuwe avontuur.

De 1e 2 weken gaan best goed, je loopt regelmatig en je kunt het goed volhouden. Daarna wordt het moeilijker, er komen dingen tussendoor en je progressie is ook langzamer dan verwacht. 2 weken verder en je schoenen liggen ongebruikt in de kast, je focus ligt weer op andere dingen

Dit voorbeeld is natuurlijk wat overdreven. Toch gebeuren vergelijkbare dingen overal. Kijk maar naar je voornemens voor het nieuwe jaar, hoe lang houd je die vol? Gemiddeld ongeveer 2 weken. Terwijl het, afhankelijk van de actie, ongeveer 2 maanden duurt voordat iets routine wordt.

Leven in jaren, meten in dagen

Wat veel mensen doen valt samen te vatten als; Leven in jaren en vandaag meten. neem de beginnende (marathon)loper; Een Marathon lopen van 42 km is een groot doel op zich. Daar is een lange tijd van training en voorbereiding voor nodig, zeker als je vanaf het begin begint.

Over een half jaar een marathon lopen is dus totaal niet realistisch en, zonder goed plan, niet haalbaar.

Dit is precies wat mis gaat bij veel mensen. je hebt een groot doel, maar het is te ver weg. Je hebt geen goed plan, geen goede voorbereiding, geen heldere tussenstappen en kleinere mijlpalen. Conclusie; totaal niet vol te houden.

Dit geldt voor alle onderdelen in het leven, dus niet alleen sport, maar ook werk, carrière, voeding, school, noem maar op.

Ons denken omdraaien

Wat als we ons denken omdraaien? Je stelt een groot doel, bijvoorbeeld een marathon lopen of een opleiding halen, maar je focust je op de kleine stappen.

Als voorbeeld; een animatievideo. Er is veel voor nodig om zo’n video te maken;

planning, onderzoek, mindmap, script, graphics, Animatie, Editen.... je snapt hem.

Als je naar het geheel kijkt is het veel, maar als je de focust legt op de kleine stappen, wordt het veel handzamer. Al die kleine stappen leiden dan uiteindelijk tot het resultaat, terwijl je er niet eens echt mee bezig bent.

We draaien de zin dus eigenlijk om. In plaats van; Leven in jaren en vandaag meten, gaan we: 

Leven bij vandaag & meten in jaren.

Als je een einddoel hebt, bijvoorbeeld een opleiding, is het belangrijk om de vraag te stellen; Welke stappen kan ik vandaag zetten om tot mijn doel te komen?

Schrijf deze stappen op en voer ze een voor een uit!

Acties tegenover tijdActies tegenover tijd

Op dit moment zullen deze acties nog weinig effect hebben, maar over een langere periode wordt het effect van al die acties bij elkaar opgeteld. Misschien heb je wel eerder je doel behaald dan je had kunnen denken, en dan? wat doe je erna?

Het begint allemaal bij die ene eerste stap. Wat kun je vandaag doen? Trek je jouw schoenen aan? haal je jouw tekenspullen tevoorschijn? maak je een planning? begin je met onderzoeken? begin vandaag! hoe klein deze stap ook is, het is de belangrijkste van allemaal, het begin van jouw avontuur!

Leef bij wat je vandaag kunt doen & meet in de loop van jaren